migrena

Pokarmowi wyzwalacze migrenowych bólów głowy

  • alkohol (szczególnie czerwone wino, piwo, szampan, whishy lub jak kto woli whiskey ?)
  • kofeina, gdy jej nie wypijecie, a pijecie regularnie (mała kawka może nawet pomóc na istniejący już ból)
  • dodatki do żywności (glutaminian sodu, nitraty)
  • sery dojrzewające i pleśniowe (parmezan, brie, cheddar)
  • czekolada ?
  • rodzynki
  • figi
  • awokado
  • pomarańcze i inne cytrusy (dziękuję za komentarz w tej sprawie czytelniczce z Instagrama @work_by_stork 🙂 )
  • niektóre produkty mleczne (jogurty, kefiry)
  • chleb na zakwasie, pączki i inne słodkości piekarnicze

 

Nie jest to jakoś jednoznacznie udowodnione, ale zawsze doradzam moim pacjentom, by słuchali własnego organizmu. Jeśli kilkakrotnie po którymś z tych produktów zauważysz bóle głowy, to staraj się tego unikać ?

 

O pozamigrenowym powodzie częstych bólów głowy piszę w artykule: gdy ciągle boli głowa.

Natomiast o rzadszym, ale o wiele poważniejszym powodzie możliwych bólów głowy z wymiotami we wpisie: 13 sygnałów, że to może być guz mózgu.

Udostępnij ten wpis

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Tagi

Przewiń do góry