migrena

Pokarmowi wyzwalacze migrenowych bólów głowy

  • alkohol (szczególnie czerwone wino, piwo, szampan, whishy lub jak kto woli whiskey 😉)
  • kofeina, gdy jej nie wypijecie, a pijecie regularnie (mała kawka może nawet pomóc na istniejący już ból)
  • dodatki do żywności (glutaminian sodu, nitraty)
  • sery dojrzewające i pleśniowe (parmezan, brie, cheddar)
  • czekolada 😭
  • rodzynki
  • figi
  • awokado
  • pomarańcze i inne cytrusy (dziękuję za komentarz w tej sprawie czytelniczce z Instagrama @work_by_stork 🙂 )
  • niektóre produkty mleczne (jogurty, kefiry)
  • chleb na zakwasie, pączki i inne słodkości piekarnicze

 

Nie jest to jakoś jednoznacznie udowodnione, ale zawsze doradzam moim pacjentom, by słuchali własnego organizmu. Jeśli kilkakrotnie po którymś z tych produktów zauważysz bóle głowy, to staraj się tego unikać 😁

 

O pozamigrenowym powodzie częstych bólów głowy piszę w artykule: gdy ciągle boli głowa.

Natomiast o rzadszym, ale o wiele poważniejszym powodzie możliwych bólów głowy z wymiotami we wpisie: 13 sygnałów, że to może być guz mózgu.

Udostępnij ten wpis

Tagi