Borówki, maliny a funkcjonowanie mózgu

Borówki – superfood dla mózgu

Czy to jakie jadasz śniadania lub przekąski może przełożyć się na stan Twojej sprawności intelektualnej zarówno jutro na egzaminie, jak i za 30 lat na emeryturze? Tak i to na plus, jeśli są to owoce jagodowe.

Borówki, truskawki, maliny i jeżyny mają bardzo dużą ilość antocyjanidyn. Są to substancje fitochemiczne, które przechodzą przez barierę krew-mózg i lokalizują się w regionach mózgu zaangażowanych w naukę i zapamiętywanie (m.in. hipokamp).

Antocyjanidyny na pomoc

Mózg jest szczególnie wrażliwy na stres oksydacyjny. Antocyjanidyny są silnymi antyoksydantami i substancjami przeciwzapalnymi. Powodują zmiany w neuroprzekaźnictwie oraz wzrost przepływu mózgowego zwiększając spoczynkową perfuzję w licznych regionach czynnościowych istoty szarej.

Stosownie wysoka, długotrwała konsumpcja borówek i innych owoców jagodowych powoduje:

  • znaczące zwolnienie utraty funkcji poznawczych wraz z wiekiem, czyli spowolnienie „starzenia się mózgu“
  • zmniejsza ryzyko demencji
  • poprawia niektóre aspekty zdolności poznawczych (np. pamięć długoterminową) u starszych dorosłych
  • polepsza pamięć u osób z już zdiagnozowanymi Łagodnymi Zaburzeniami Poznawczymi

Wszystko to nawet biorąc pod uwagę inne czynniki takie jak poziom wykształcenia czy status ekonomiczny. Różnica jest taka jakby osoby jedzące borówki były 2,5 roku mózgowo „młodsze“ od rówieśników, którzy owoce jagodowe spożywają okazjonalnie lub wcale.

Zalecana dawka

Jaka to jest „stosownie wysoka konsumpcja“? Około 1 szklanki borówek dziennie. Pozostałych owoców jagodowych powinno być odpowiednio więcej, gdyż to właśnie borówki są najbogatsze w antocyjanidyny. Badania na ten moment pokazały, że różnica była znaczący tylko w przypadku całych borówek. Suplementy z wyodrębnionymi z nich składnikami już tak nie działają.

Borówki – mózgówki

Także w badaniu na dzieciach uzyskano znaczącą poprawę we wszystkich funkcjach poznawczych już po kilku godzinach od zjedzenia około 30g tych owoców! Brzmi jak idealny dodatek do śniadania przed ważnym sprawdzianem czy egzaminem.

(Tak, badano dzieci. Jakoś nikt z komisji bioetyki nie uznał jedzenia borówek za potencjalne zagrożenie dla ich zdrowia.)

Ja uwielbiam dodawać borówki do owsianki. Mąż i syn zajadają same jako przekąskę. Jaki jest Twój ulubiony sposób na włączanie borówek i innych owoców jagodowych do codziennej diety?

Udostępnij ten wpis

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Tagi

Przewiń do góry